Ontwerper Vogelnest vastgehouden in China

De controversiële kunstenaar en ontwerper van het Olympische stadion Ai Weiwei is vanochtend een tijd lang vastgehouden in zijn hotelkamer in Sichuan door de Chinese politie.
In een telefoongesprek vertelde hij dat de politie brutaal te werk is gegaan en dat hij ondermeer een slag in zijn gezicht heeft gekregen. "Maar die slag heeft mij niet tegengehouden om te vloeken", voegde hij er lachend aan toe. Ondertussen is hij vrijgelaten en op een vliegtuig naar Peking gezet.
Ai Weiwei was in Sichuan om het proces bij te wonen van een activist die onderzoek doet naar de gevolgen van de aardbeving van vorig jaar. Zelf heeft Ai Weiwei een team van vrijwilligers rond zich verzameld om de waarheid te kennen over het exacte aantal schoolkinderen dat is omgekomen tijdens de aardbeving, vermoedelijk door de slechte staat van de schoolgebouwen.

Dit ligt heel gevoelig bij de lokale overheid. "Ik wilde alleen mijn steun betuigen," zegt Ai Weiwei in een telefonische reactie "Want ik heb het gevoel dat steeds minder mensen opkomen voor de waarheid in dit land."

Ai Weiwei is zowat de meest controversiele Chinese kunstenaar van het ogenblik. Hij heeft in het verleden al vaker zware kritiek geuit op de Chinese overheid. In de internationale kunstwereld staat hij hoog aangeschreven.

Ook met de Vlaamse kunstenaars Luc Tuymans en Wim Delvoye heeft hij goede contacten. Voor het cultuurfestival Europalia China is hij trouwens co-curator van de tentoontstelling "The state of things" in Brussel.
Ai Weiwei is nu wel vrijgelaten, maar het blijft de vraag of de Chinese politie het hierbij zal laten. Ai Weiwei werd al tijdens de herdenking van de aarbeving in Sichuan afgelopen mei tijdelijk geschaduwd door agenten. Zijn blog is toen van het internet verwijderd.

De vader van Ai Weiwei was een van de belangrijkste dichters van China. Samen met zijn gezin is hij ten tijde van de Culturele Revolutie verbannen naar Xinjiang in het westen van China.

De kunstenaar is lang bijna onschendbaar geacht vanwege zijn belangrijke status als ontwerper van het beroemde Olympische Vogelneststadion. Telkens wist hij de grenzen van protest en kritiek op de Chinese overheid subtiel te verleggen. Mogelijk heeft hij nu de grens bereikt.
Tom Van de Weghe is VRT-correspondent in China