"Koning vliegt met een Portugese Airbus"

De officiële vluchten van de koninklijke familie en de regering worden voortaan wellicht uitgevoerd door de Portugese vliegtuigmaatschappij Hi Fly. Die maatschappij kwam het beste uit een aanbesteding mét ook Belgische maatschappijen.
Defensie had een nieuwe openbare aanbesteding uitgeschreven voor een regeringsvliegtuig. Dat moet instaan voor het officiële vervoer van de koninklijke familie en de regering tijdens buitenlandse reizen, maar zou ook af en toe worden ingezet voor het vervoer van militairen.

Zes maatschappijen dienden een voorstel in en uiteindelijk werden er drie weerhouden. Defensie besliste daarop dat het Franse Avico, dat samenwerkt met de Portugese luchthvaartmaatschappij Hi Fly, het beste voorstel deed.

De  andere twee kandidaten, Belgische firma's, reageren nu ontstemd. "Hi Fly heeft volgens ons een bedenkelijke reputatie", zegt Karel Vervoort van FLAG, de Flemish Aerospace Group. Volgens Vervoort is de A330 met zijn 180 zitplaatsen ook veel te groot. De tegenkandidaten wilden de vluchten uitvoeren met een Boeing 767, die half zo groot is. "Deze beslissing, ondertekend door minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is een onbegrijpelijke keuze."

Volgens Defensie is de beslissing nog niet definitief omdat de aanbestedingsprocedure nog niet volledig is afgerond. Onder meer Sabena Technics zou in beroep zijn gegaan.