Italiaanse godsdienstleraren zijn boos

In Italië hebben de leraars godsdienst in openbare scholen beslist in beroep te gaan tegen de beslissing van de administratieve rechtbank van de provincie Lazio om hen uit te sluiten van de klasseraden en het cijfer voor godsdienst niet te laten meetellen voor het eindexamen.
Niet minder dan 24 laïcische, protestantse en joodse organisaties hadden de rechter in Lazio om een uitspraak gevraagd. Zij vinden het een vorm van discriminatie dat de cijfers voor het vak godsdienst meetellen op de eindexamenlijst van de Italiaanse leerlingen.

"Dit vonnis is een schande", zegt Mgr. Michele Pennisi, bisschop van Piazza Armerina en namens de Italiaanse bisschoppen verantwoordelijk voor de scholen, in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. "Godsdienst is een normaal en belangrijk vak, net als alle andere vakken".

Ook de bisschop van Como, Mgr. Diego Coletti, voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor het katholieke onderwijs, is boos over het vonnis van de rechtbank.

"Dit is een huichelachtige uitspraak, zonder goede argumenten en een slag in het gezicht van de Italiaanse leken. Het is een vreemde zaak, dat 92 procent van de Italiaanse gezinnen kiest voor het katholieke geloof en dat dit cijfer niet mee mag tellen op de eindlijst", aldus bisschop Coletti in een interview met Radio Vaticana.