Verzekering gewaarborgd wonen piekt stevig

Een recordaantal mensen heeft de laatste maanden een verzekering gewaarborgd wonen aangevraagd. Wie een huis koopt, maar door ziekte of werkloosheid de lening niet meer kan afbetalen, kan onder voorwaarden een beroep doen op die gratis verzekering van de Vlaamse overheid.
"Er is een nieuw systeem gestart op 1 april waardoor er geen inkomensgrenzen meer gelden. Iedereen kan de verzekering gratis opnemen, al mag de waarde van je huis wel niet hoger zijn dan 320.000 euro", zegt Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche (SP.A).

Sinds 1 april kreeg de overheid al 5.550 aanvragen. Dat zijn er al 3 keer meer dan in de periode ervoor. Het gaat om bijna 300 aanvragen per week.

Op goed 4 maanden tijd zijn er dus even veel aanvragen ingediend als vroeger op een heel jaar. Volgens minister Van den Bossche tonen de cijfers aan dat de verzekering tegemoet komt aan de vraag naar meer woonzekerheid. "Economische onzekerheid en jobverlies mogen er niet toe leiden dat mensen hun woning verliezen."