"Nederland staat internationaal voor aap"

Karla Peijs, commissaris van de Nederlandse koningin, roept de Nederlandse regering op tot reactie op het stilliggen van de Scheldeuitdieping. De werken aan de Schelde blijven uit, ondanks het internationale verdrag dat Vlaanderen en Nederland hierover sloten in 2005.
Op 28 juli liet de Nederlandse Raad van State uitdieping stopzetten. Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de gevolgen van de uitdieping op de natuur.

Volgens Peijs had de Nederlandse regering deze beslissing kunnen voorzien, en had er tijdig over compensatie voor de milieubeweging gesproken moeten worden.

Peijs, die als voormalig minister het verdrag mee ondertekende, roept haar regering op tot actie: "Kom op, regeer nou!” zegt ze. “Een verdrag brengt verplichtingen met zich mee, zoals de uitvoering ervan."

Ze stelde dat Nederland op deze manier haar geloofwaardigheid verliest, en zo zichzelf ook in andere dossiers ondermijnt. "We zitten in een diepe crisis, die wij voor Antwerpen niet nog hoeven te verdiepen. De sfeer is totaal bedorven”, luidde het nog.