Doden bij gevechten met radicalen in Gaza

In de Gazastrook zijn zeker dertien doden gevallen bij gevechten tussen Hamas en een andere radicale moslimgroep die zijn inspiratie haalt bij Al-Qaeda. Er zijn ook 100 gewonden, onder wie veel burgers die in het kruisvuur terecht kwamen.
Hamas controleert de Gazastrook, maar de andere groep vindt dat er een strenger islamistisch bewind moet komen. Na het vrijdaggebed had de leider van de groep Hamas uitgedaagd door Gaza uit te roepen tot "islamitisch emiraat" (foto).

Daarop vielen veiligheidstroepen van Hamas de moskee van de groep aan en het huis van de leider. Bij die vuurgevechten vielen dus zeker dertien doden.

De uitdager van Hamas noemt zichzelf Jund Ansar Allah, de Soldaten van de Gezellen van God. Het is een van de kleinere zeer radicale groepen die vinden dat Hamas te soft is, in religieus opzicht maar ook tegenover Israel.

De groep kwam voor het eerst in het nieuws in juni met een mislukte poging om te paard een aanval in Israël te plegen. Jund Ansar Allah haalt zijn inspiratie bij Al Qaeda, dat ook "islamitische emiraten" wil stichten, maar er zijn geen bewijzen voor echte banden.