Historisch bezoek Amerikaans senator Myanmar

De Amerikaanse senator Jim Webb is in Myanmar aangekomen voor een historisch bezoek. Op de agenda staat een ontmoeting met de leider van de militaire junta. Eerder deze week werd het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi verlengd.
De Democraat uit Virginia is de eerste hoge Amerikaanse functionaris die Than Shwe ontmoet, de leider van de militaire junta in het vroegere Birma. De militaire dictatuur kreeg deze week opnieuw zware kritiek over zich heen na het verlengen van het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al 14 jaar van de afgelopen 20 jaar opgesloten zit in haar huis. De Europese Unie kondigde gisteren aan dat het de sancties tegen het militaire regime zal verscherpen.

Webb heeft al vaak door het gebied gereisd voor hij politicus werd en is in de Amerikaanse Senaat voorzitter van de commissie belast met de relaties met Zuid-Oost-Azië. De senator staat dicht bij president Barack Obama en was belangrijk in het binnenhalen van de conservatieve staat Virginia door Obama tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Het is onduidelijk of Webb ook vertegenwoordigers van de Nationale Liga voor de Democratie zal ontmoeten, de partij van Aung San Suu Kyi. Volgens een woordvoerder van de beweging zijn vier vertegenwoordigers uitgenodigd voor gesprekken met een "belangrijk persoon" in de hoofdstad Naypyidaw. Maar het is niet geweten of het gaat om Than Shwe of Webb. De senator had al eerder aangekondigd dat de VS relaties onderhoudt met "alle landen" in het gebied.