Moeder van Dave Annemans is uit de cel

De vrouw die haar zoon hielp ontsnappen uit de gevangenis van Merksplas is vrij. Volgens de kamer van inbeschuldigingstelling betekent ze geen gevaar meer. Antoine Denert, de burgemeester van Kruibeke, voerde vanmorgen nog actie bij de gevangenis van Antwerpen tegen de opsluiting van de vrouw.
Dave Annemans (foto boven) ontsnapte eind juli samen met twee kompanen uit de gevangenis van Merksplas. Zijn 62-jarige moeder stond hen buiten met een vluchtauto op te wachten. Annemans werd afgelopen weekend opgepakt bij zijn halfzus in Nederland. Zij bekende dat het om een familiecomplot ging.
De moeder van Annemans zat sinds de ontsnapping in voorarrest in de gevangenis in Antwerpen en wordt ervan beschuldigd dat ze haar zoon hielp ontsnappen. Aanvankelijk  hield ze vol dat ze toevallig op dat moment aan de gevangenis stond, maar nu geeft ze toe dat ze op de hoogte was van de plannen van haar zoon, maar niet geloofde in zijn slaagkansen.

Antoine Denert, de burgemeester van Kruibeke (foto links), was verontwaardigd omdat de moeder in de gevangenis zat en protesteerde daarom vandaag voor de poorten van de gevangenis. Hij wilde er zijn boek "Eerste minister van tederheid" afgeven, maar hij mocht niet binnen.

Volgens Denert kan het niet dat een moeder wordt opgesloten in de gevangenis omdat ze haar kind helpt ontsnappen uit de gevangenis. Tot begin jaren 90 werden verwanten niet gestraft als ze een gedetineerde hielpen ontsnappen of hem onderdak verleenden, maar de wet is toen aangepast.

Denert wil de wet nu weer veranderen, zodat ouders niet gestraft kunnen worden. "Ik keur in geen geval het ontsnappen goed. Ik keur niet goed dat de vader of moeder een gedetineerde helpt te ontsnappen, maar ik vind het niet kunnen dat zij daarvoor volgens de wet strafbaar zijn."

"Ik vraag dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de vader en de moeder. De relatie tussen een ouder en zijn kind is een recht dat er moet zijn, een volledig vertrouwen. Het is een onweerstaanbare drang die die mensen hebben om hun kind toch te helpen. Dat mag je niet bestraffen".

Denert voerde de actie vandaag omdat het morgen in Antwerpen Moederdag is.