Vrijlating verdachte Lockerbie stap dichterbij?

De verdachte van de Lockerbie-aanslag heeft zijn beroep tegen zijn veroordeling ingetrokken. Abdelbaset al-Megrahi lijdt aan prostaatkanker en de Schotse overheid zou van plan zijn hem te laten sterven in Libië.
Eerder deze week berichtte de BBC dat al-Megrahi zou vrijgelaten worden omdat hij terminaal ziek is. Het nieuws zet heel wat kwaad bloed bij de nabestaanden van de Lockerbie-aanslag. Eind 1988 ontplofte een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am boven het Schotse plaatsje Lockerbie. 270 mensen kwamen toen om het leven. Al snel werd duidelijk dat agenten van de Libische veiligheidsdienst verantwoordelijk waren voor de aanslag.

In 2001 werd Abdelbaset Ali al-Megrahi veroordeeld in Nederland op basis van Schots recht. De Libiër heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is en ging meteen na zijn veroordeling in beroep, die later dat jaar werd afgewezen. Dit jaar ging hij opnieuw in beroep maar volgens zijn advocaten gaat hij het beroep nu intrekken. Zijn gezondheidstoestand gaat immers zienderogen achteruit, aldus zijn advocaten.

Laatste woord nog niet gezegd?

Volgende week dinsdag zal het beroep officieel worden ingetrokken. Diezelfde dag zal de Schotse deelregering ook beslissen of het al-Megrahi naar Libië zal terugsturen, zodat hij kan sterven, omringd door zijn familie. Een woordvoerder van de regering liet vandaag weten dat beide stappen volledig los staan van elkaar.

Intussen blijven veel nabestaanden van de slachtoffers hun woede uiten over een eventuele vrijlating van de al-Megrahi. Velen vinden dat hij zijn straf moet uitzitten, terminaal ziek of niet. Ze vrezen ook dat de ware toedracht van de aanslag nooit zal achterhaald worden. Een Schots parlementslid liet aan de BBC weten dat "in de komende dagen, weken en maanden duidelijk zal worden dat al-Megrahi niets met de aanslag te maken had".