Weekend begint vrijdag, ook in Algerije

In Algerije begint vandaag, op vrijdag, het weekend. Niet zo ongewoon, zult u misschien denken, ware het niet dat het weekend vandaag voor het eerst op een vrijdag begint. Het weekend is namelijk verplaatst van donderdag en vrijdag naar vrijdag en zaterdag.
Sinds 1976 bestond "het weekend" in Algerije uit donderdag en vrijdag. De regering besliste onlangs echter om het weekend een dag uit te stellen, naar vrijdag en zaterdag. En het is niet de eerste weekendwissel.

Nadat Algerije in 1962 onafhankelijk was geworden, hield het land zijn weekend op zaterdag en zondag, naar westers model. In 1976 werd die regeling aangepast aan de moslimwereld en werd het weekend gehouden op donderdag en vrijdag. En nu is het dus tijd voor weer een nieuwe verandering.

Met het weekend op vrijdag en zaterdag volgt Algerije het voorbeeld van andere Arabische landen. Algerijnse zakenlui die actief zijn op de internationale markt ijverden al langer voor een aanpassing van de weekenddagen. Volgens hen kostte het oude systeem Algerije elk jaar honderden miljoenen dollars.

Maar niet iedereen is opgetogen met een weekend op vrijdag en zaterdag, en het is afwachten hoe de Algerijnen zich zullen aanpassen aan de nieuwe situatie. Banken, winkels en medische diensten waren vroeger altijd open én druk bezocht op donderdag, en sloten op vrijdag en zaterdag.

Handelaars vrezen dat ze nu veel wat inkomsten zullen verliezen, zelfs als ze op zaterdag open zijn. Volgens hen zullen veel moslims de religieuze feestdag vrijdag respecteren en zaterdag thuisblijven, om te wachten tot de nieuwe werkweek begint om inkopen te gaan doen. Sommigen zouden daarom overwegen om vrijdagmorgen de deuren te openen, voor het vrijdaggebed.

Tegenstanders denken ook dat het absenteïsme zal toenemen omdat veel Algerijnen tijdens de werkweek vrijaf zullen nemen om te gaan winkelen of rekeningen te gaan betalen.

lees ook