Wilders' PVV doet niet mee aan verkiezingen

De Nederlandse Partij van de Vrijheid van Geert Wilders zal niet meedoen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van maart volgend jaar. Hij wil zich volledig richten op de provinciale verkiezingen van het jaar erop.
Bij de afgelopen Europese verkiezingen werd de partij van de flamboyante Wilders plots de op 1 na grootste partij van Nederland. In 92 gemeentes werd de PVV zelfs de grootste partij, maar toch wil Wilders dat niet verzilveren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

"Het gelijktijdig voorbereiden van minimaal 2 verkiezingen is voor een nog jonge partij als de onze niet haalbaar", zegt hij. Wilders wil vooral een Lijst Fortuyn-scenario vermijden. Die partij ging na de dood van de oprichter tenonder door interne ruzies en een gebrek aan competent politiek personeel.

"We hebben in 4, 5 steden geprobeerd om genoeg kandidaten te vinden, maar dat is niet gelukt. We hebben onvoldoende mensen gevonden waarvoor ik mijn handen in het vuur kan steken. Als je dan toch meedoet, loop je het risico dat je in je eigen voet schiet. We zouden te veel goodwill verliezen in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer."

Wilders wil dat de huidige 9 Kamerleden en 5 Europarlementariërs zich de komende tijd elk ontfermen over 1 provincie. Dat zou dan z'n vruchten moeten afwerpen bij de provinciale verkiezingen in 2011. En wat als de regering vroeger valt en er dan toch vervroegde verkiezingen komen voor de Tweede Kamer. "Als het kabinet morgen valt, zijn we er klaar voor. We hebben tientallen goede mensen klaarstaan."