"Klein steentje dat is beginnen oplichten"

Verschillende mensen in Vlaanderen waren gisteravond getuige van een spectaculair verschijnsel: rond 22 uur flitste een grote "vallende ster" langs de horizon. Volgens directeur van volkssterrenwacht Urania, Marc Van den Broeck, ging het om een vuurbol of meteoor.
"Het was drie seconden zichtbaar met een groenachtige kleur en een geelachtige staart en dat verbrokkelde op het einde. Eigenlijk is dat een klein steentje geweest dat de atmosfeer is binnengekomen boven Vlaanderen en op een hoogte van 70 kilometer is beginnen oplichten in de atmosfeer", zegt Van den Broeck.

Uitzonderlijk aan de waarneming was de omvang van de meteoor en het tijdstip. Normaal zijn vallende sterren, vuurbollen of meteoren in de late nacht, tegen het ochtendgloren te zien. Nu gebeurde het omstreeks 22 uur en was de vuurbol goed te zien.

"Het schemerde, veel mensen waren nog buiten", zegt Van den Broeck. "In de 25 jaar dat ik met sterrenkunde bezig ben, heb ik dat nog maar een vijftal keer meegemaakt. Het was erg spectaculair".