Jazz Middelheim sluit af met 17.000 bezoekers

Het vierdaagse jazzfestival Jazz Middelheim in het Park Den Brandt in Antwerpen sluit vanavond af met 17.000 bezoekers, zo'n 2500 meer dan vorig jaar. Twee festivaldagen waren uitverkocht: de openingsavond met het trio Lou Reed, John Zorn en Laurie Anderson en de avond met Toots Thielemans (zaterdag).
De laatste festivaldag, zondag, werd 's namiddags geopend door het kwartet van de Antwerpse trompettist Bert Joris. Hij bracht een aantal nieuwe nummers, die enthousiast werden onthaald.
"Het werd tijd dat we nieuwe dingen aan het repertoire toevoegden", vond Bert Joris. "Maar het was de eerste keer dat we ze speelden, dus was het wel best spannend".

Mogelijk wordt de nieuwe muziek aanleiding voor een cd, al is dat voor Joris geen prioriteit. "Ik ben altijd meer geïnteresseerd in concerten dan in cd's", zegt hij. "Jazz is muziek om live te spelen. Ik hoop er mensen mee uit hun kot te krijgen".

Zondag staan nog o.a. bassist Charlie Haden en pianist Kenny Barron op het podium. Het festival wordt afgesloten door David Murray, die het Spaanstalige repertoire van Nat King Cole brengt.

"Iedereen genoot tot de laatste noot"

Festivaldirecteur Bertrand Flamang is tevreden met de goede opkomst voor Jazz Middelheim. Hij merkte ook een groot aantal nieuwe en jonge bezoekers op.
De derde festivaldag op zaterdag was uitverkocht. Het publiek kwam af op een hommage aan Chet Baker door de Italiaanse trompettist Enrico Rava en onze landgenoot Philip Catherine.

De avond werd afgesloten door Toots Thielemans, die zijn concert eindigde met "Ne me quitte pas" van Jacques Brel. "Iedereen genoot van de laatste noot, en nog lang daarna", besluit Bertrand Flamang.