8 doden bij ongeval in Russische centrale

Bij een ongeval in een Russische waterkrachtcentrale zijn zeker 8 mensen om het leven gekomen. Er zouden volgens de laatste cijfers ook 54 vermisten zijn. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties, bekendgemaakt. Ook de economische schade is groot.
Het ongeval gebeurde in Sayano Sjoesjenkaja, in het zuiden van Siberië, in de nacht van zondag op maandag.
Tijdens herstelwerkzaamheden ontplofte in de turbinezaal een transformator, waardoor een deel van de zaal onder water kwam te staan. Een muur en een deel van het dak stortten in. De centrale, die eigendom is van RusHydro, dateert nog van het vroegere Sovjettijdperk en werd volledig stilgelegd.

Even was er paniek ontstaan onder de mensen die in de buurt van de centrale en het stuwmeer wonen. Zij vluchtten weg toen ze het nieuws vernamen, maar keerden later terug toen veiligheidswerkers vertelden dat er geen gevaar was dat de dam (foto) zou barsten.

Herstelling kan maanden duren en kost veel geld

Door de explosie ontsnapte ook veel olie, die nu drijft op het 320 kilometer lange waterreservoir van de centrale. Er zou evenwel geen gevaar zijn voor het milieu.
De economische schade kan wel oplopen. Volgens het ministerie van Noodsituaties kan het maanden en zelfs jaren duren om de centrale hersteld te krijgen, en in de buurt dreigen staal- en aluminiumfabrieken zonder elektriciteit te vallen.

RusHydro bevestigde de lange hersteltijd en zei dat de schade "in de miljarden roebels" loopt. De centrale heeft een capaciteit van 6,4 gigawatt, goed voor een kwart van de totale productiviteit van RusHydro. Het aandeel van het bedrijf werd geschorst op de beurs.