"Kind of blue" viert vijftigste verjaardag

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat "Kind of blue" van Miles Davis verscheen. Met zes miljoen verkochte exemplaren is het een van de best verkochte platen uit de jazzgeschiedenis.
In de lente van 1959 nam trompettist Davis contact op met zes muzikanten om de studio in te trekken. Van de zes nummers op "Kind of blue" werden er vijf in één take opgenomen. De improvisatie kreeg de vrije loop. Davis, toen 33 en al een gevestigde naam, zocht nieuwe uitdrukkingsvormen.

Met saxofonisten Julian "cannonball" Adderley en John Coltrane, bassist Paul Chambers, drummer Jimmy Cobb en pianist Bill Evans verkende Davis het hele spectrum aan toonladders.

Onder invloed van klassieke composities van Bela Bartok en Maurice Ravel en een theorieboek van bandleider en arrangeur George Russel wou Davis met Evans ook de mogelijkheden van de modale muziek doorgronden, zoals die in het Oosten voorkomt of in de kerktoonaarden van de Middeleeuwen.

Componist en producer Quincy Jones -de man achter de grote successen van Michael Jackson- noemde "Kind of blue" zijn "dagelijkse fruitsapje". Voor velen betekent de plaat hét geluid van New York in de jaren 60.