Bill is eerste Atlantische orkaan van het seizoen

Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami, in de VS, heeft de eerste orkaan van het seizoen aangekondigd. "Bill is nu een orkaan, de eerste van het Atlantische seizoen 2009", luidt het in een mededeling.
Bill was eerst een tropische storm, maar is intussen uitgegroeid tot een orkaan. Dat is het geval wanneer de windsnelheden 119 km/u of meer halen.

Bill bevond zich vanmorgen in het midden van de Atlantische Oceaan, op zowat 1.870 km van de kleine Antillen. De orkaan beweegt zich met 35 km/u voort in west-noordwestelijke richting.

De volgende dagen zal Bill zich boven het warme zeewater nog versterken. "Tegen woensdag kan Bill uitgroeien tot een grote orkaan, van categorie 3 of zelfs 4", aldus het NHC.

Claudette gaat aan land in Florida

Intussen heeft de tropische storm Claudette het noordwesten van de Amerikaanse staat Florida bereikt (foto's). Claudette ging er aan land in de buurt van het eiland Santa Rosa.
Claudette ontstond in de Golf van Mexico maar bleef beperkt tot een storm. Die veroorzaakt erg slecht weer in Florida, met veel regen en windstoten tot 85 km/u. Er kunnen hier en daar ook tornado's voorkomen. De hulpdiensten vrezen nu al voor overstromingen.

Een andere tropische storm, Ana, is intussen verzwakt tot een tropische depressie. Ana veroorzaakt hevige regens op het eiland Hispaniola  (Haïti en de Dominicaanse Republiek) maar zou verder afzwakken.