Fregat Louise-Marie vertrokken op piratenmissie

Om 11 uur vanmorgen is het fregat Louise-Marie van de Belgische marine naar de Golf van Aden, aan de Hoorn van Afrika, vertrokken. Het schip gaat er drie maanden lang vrachtschepen begeleiden en beschermen tegen piraten.
De Louise-Marie (op de foto rechts naast de Leopold I) zal van 1 september tot 13 december 2009 patrouilleren tussen de Golf van Aden en de eilandengroep Seychellen, een gebied dat zo groot is als de Middellandse Zee.

De operatie waar de Louise-Marie aan deelneemt, is niet risicoloos. "We moeten zeer scherp blijven en altijd goed uitkijken dat de piraten onszelf niet gaan beschieten", zegt commandant Jan De Beurme, bevelvoerder van de Louise-Marie.

"Maar de regels die we hebben meegekregen, zijn zeer robuust en klaar en duidelijk. Wij zullen niet twijfelen als wij de opdracht moeten uitvoeren. Er kan daarbij ook geschoten worden."

Operatie Atalanta

Met de inzet van de Louise-Marie in de Golf van Aden werkt de Belgische marine voor de eerste keer mee aan de internationale strijd tegen piraterij. De Louise-Marie vaart in het kader van de operatie Atalanta, een marine-operatie van de Europese Unie onder het commando van de Nederlandse marine. In totaal nemen er 26 schepen uit 9 Europese landen aan deel.

Het hoofddoel van de EU-operatie is de bescherming van humanitaire transporten van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en andere kwetsbare schepen. Daarnaast wordt er gepatrouilleerd in gebieden met verhoogde dreiging op aanvallen van piraten.