Japanse economie groeit weer

In Japan is er voor het eerst in meer dan een jaar weer een economische groei. In het tweede kwartaal van dit jaar ging de economie er met 0,9 procent op vooruit. Op jaarbasis geeft dat een groei van 3,7 procent.
Het herstel is toe te schrijven aan een fors herstel van de export. Op kwartaalbasis ging die 6,3 procent omhoog, de grootste groei in zeven jaar. De Japanse regering heeft ook een aantal maatregelen genomen om de economie te stimuleren.

Of het economische herstel zich zal doorzetten, blijft wel onzeker. Zo blijft de binnenlandse vraag zwak, dalen de lonen en is de werkloosheid gestegen tot 5,4 procent, een record in de laatste zes jaar.

Japan is de op één na belangrijkste economie van de wereld. Ook de Duitse en de Franse economie zijn in het tweede kwartaal opnieuw gestegen.

Ondanks het nieuws over het economische herstel ging de beurs van Tokio met 3,1 procent achteruit. Die neergang is te verklaren door twijfels over het economische herstel in de Verenigde Staten en door winstnemingen. Ook de andere Aziatische beurzen leden verlies.