Mexicaanse regering vervangt douaniers

De Mexicaanse regering heeft meer dan 1.000 douaniers aan grensovergangen en luchthavens vervangen door nieuw opgeleide agenten. Reden is de corruptie bij de grensbeambten, waardoor grote hoeveelheden drugs het land blijven binnenkomen.
Soldaten van het Mexicaanse leger namen tijdelijk de grenscontrole over
Volgens de autoriteiten was het contract van de douaniers beëindigd en heeft men besloten om het niet meer te verlengen. De regering hoopt zo iets te doen aan de grote hoeveelheden drugs die Mexico blijven binnenstromen. Het is een publiek geheim dat veel douanebeambten een oogje dichtknijpen wanneer ze illegale drugs zien passeren, in ruil voor geld.

Sommige van de douanebeambten die nu moeten vertrekken, kunnen later opnieuw solliciteren, maar moeten dan wel voldoen aan nieuwe, striktere criteria. Volgens de krant die het nieuws gisteren uitbracht, werden ongeveer 1.100 douaniers vervangen door 1.470 agenten die grondig werden gescreend en maandenlang opgeleid.

De radicale maatregel past in de hevige strijd tegen de drugskartels. President Felipe Calderon heeft in het verleden er niet voor teruggedeinsd om politieagenten te vervangen door militairen en corrupte lokale politici te arresteren. Calderon heeft daarvoor de expliciete steun van zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Het geweld neemt intussen wel toe, met tientallen doden tot gevolg.