Moordcampagne tegen Iraakse homo's

Homo's in Irak worden steeds meer het slachtoffer van gewelddadige aanvallen door conservatieve milities, vaak met een gruwelijke afloop. Dat staat te lezen in een rapport van Human Rights Watch (HRW), de organisatie die opkomt voor mensenrechten wereldwijd.
Homoseksualiteit blijft in grote delen van de islamwereld taboe.
Volgens HRW is er sinds 2004 een heuse heksenjacht ontstaan, waarbij al honderden Iraakse homo's het leven lieten in vaak gruwelijke moordpartijen. In de islamitische wereld hebben homo's het bijna nergens makkelijk, maar in Irak gaat het volgens HRW om een gecoördineerde moordcampagne door conservatieve milities zonder dat de autoriteiten ingrijpen.
Het rapport van 67 pagina's beschuldigt vooral het Medhi-leger van de conservatieve clericus Moqtada Al Sadr (foto) ervan om een leidende rol te spelen in de moordcampagne. Die sjiitische militie kwam de voorbije jaren vaak in het nieuws toen ze een belangrijke rol speelde in de opstand tegen de Amerikaanse bezetter. HRW laat verschillende getuigen aan het woord die beschrijven hoe sommigen van hun vrienden en partners bruut werden meegenomen, ondervraagd en dan vermoord.

Dit jaar alleen al zijn 90 homo's vermoord en veel meer blijven vermist. Vaak worden hun verminkte lijken teruggevonden op een vuilnisbelt, met tekenen van marteling. De berichten doen denken aan de wrede etnische strijd tussen soennieten en sjiieten in Irak, die een paar jaar geleden een hoogtepunt had.

Regering boter op het hoofd

Vooral in de sjiitische wijk Sadr City in de hoofdstad Bagdad zijn homo's het slachtoffer van gewelddadige aanvallen. Posters roepen buurtbewoners op om uit te kijken naar homo's en hun adressen goed te noteren. De moordcampagne blijft hoofdzakelijk beperkt tot de hoofdstad, maar recent zijn ook in andere steden zoals Najaf en Basra vermoorde homo's teruggevonden.

Sinds de Amerikaanse invasie hebben conservatieve krachten in Irak aan invloed gewonnen. Zo worden ongesluierde vrouwen lastiggevallen in bepaalde wijken. Volgens HRW zijn de Iraakse autoriteiten mee verantwoordelijk voor de moordpartijen op homo's. "Deze moorden wijzen op het blijvende falen van de autoriteiten om een rechtstaat op te bouwen en hun burgers te beschermen", aldus Rasha Moumneh, die het rapport mee hielp opstellen.

Families van slachtoffers zijn vaak beschaamd om de dood van een homoseksueel familielid te melden en doden in een aantal gevallen zelf het familielid om de familie-eer te herstellen. HRW roept de Iraakse autoriteiten op om de moorden ondubbelzinnig te veroordelen en de daders te vervolgen.