Moordenaar van Karel Van Noppen is vrij

Albert Barrez, de man die in 1995 veearts Karel Van Noppen heeft doodgeschoten, is voorwaardelijk vrijgelaten. Dat gebeurde al in juli, maar raakte nu pas bekend. Hij staat wel nog onder elektronisch toezicht.
Albert Barrez werd in 2002 tot een gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld voor de moord op veearts Karel Van Noppen, in opdracht van de hormonenmaffia. Barrez heeft in totaal 13 jaar in de gevangenis gezeten. In juli mocht Barrez de gevangenis van Leuven verlaten. Hij staat wel nog onder elektronisch toezicht. Barrez mag ook geen contact hebben met de mededaders van de moord en hij moet de burgerlijke partijen blijven vergoeden.
De vrijlating van Barrez werd in stappen geregeld. Eerst kreeg hij een aantal keren de toelating om de gevangenis tijdelijk te verlaten, onder meer om werk te zoeken. "Vorig jaar is dan beslist om de man de kans te geven om met halve vrijheid, beperkte detentie zoals dat op dit moment officieel heet, te gaan werken", zegt zijn advocaat Bart Vosters. "Overdag was hij dan buiten de gevangenis, maar hij moest er wel komen overnachten."

Nu heeft men beslist om een stap verder te gaan en Barrez een enkelband te geven, waardoor hij dus niet meer in de gevangenis slaapt, maar thuis. Barrez woont nu alleen in een bescheiden huisje en heeft een baan als magazijnverantwoordelijke.

Nog twee van de vier veroordeelden in de cel

Veearts en keurder Karel Van Noppen werd in 1995 voor zijn huis in Wechelderzande vermoord (foto). Op het proces in 2002 werd de moordenaar van Van Noppen, Albert Barrez, tot 25 jaar cel veroordeeld. Carl De Schutter, de man die Barrez het wapen voor de moord leverde, kreeg 25 jaar cel. De Lokerse vetmester Alex Vercauteren werd tot levenslang veroordeeld als opdrachtgever voor de moord.

Veehandelaar Germain Daenen uit Bilzen kreeg 25 jaar cel. Hij werd beschouwd als de tussenpersoon. Daenen werd in mei al vrijgelaten. Hij had toen een derde van zijn straf uitgezeten. Ook hij werd onder bepaalde voorwaarden vrijgelaten.

Er zitten nu dus nog twee van de vier veroordeelden in de cel: opdrachtgever Alex Vercauteren en Carl De Schutter.