Russische bemanning van "spookschip" terecht

De 15-koppige Russische bemanning van het vrachtschip "Arctic Sea" is naar verluidt "gezond en wel" en is overgestapt op een Russisch fregat. Dat melden Russische media. Het vrachtschip werd eerder teruggevonden in de buurt van de Kaapverdische Eilanden.
De Arctic Sea was in juli met een lading hout ter waarde van naar verluidt 1,25 miljoen euro uit de Baltische Zee vertrokken naar Algerije. Daar had het op 4 augustus in de haven van Bejaia moeten aankomen.
Het schip voer onder Maltese vlag, maar had 15 Russische bemanningsleden aan boord.

In de Baltische Golf zou het op 24 juli in Zweedse wateren overvallen zijn door gemaskerde mannen die de bemanning sloegen en drugs eisten. Daarna werd er nog maar sporadisch iets vernomen van het 4.000 ton zware schip.

Russen wenden "alle mogelijke middelen aan"

Nu is het schip volgens Russische media dus teruggevonden op zowat 500 km van de Kaapverdische eilanden, voor de Afrikaanse westkust. De bemanning werd niet gegijzeld op dat moment.
"De bemanningsleden zijn in leven verkeren allen in goede gezondheid", zei de Russische Defensieminister Anatoli Serdjoekov. Hij gaf geen verdere details, maar beloofde dat die zouden volgen.

Vorige week had de Russische president Dimitri Medvedev het Russische leger de opdracht gegeven om "alle mogelijke middelen aan te wenden" om het vrachtschip te vinden (foto links: Medvedev tijdens een onderhoud met Serdjoekov)