Snel, een Bamboelance!

In Kenia kunnen zieken sinds kort vervoerd worden door de -jawel- Bamboelance. De bamboe-ziekenwagen werd ontworpen in Canada, de productie ervan werd overgeheveld naar de lokale bevolking in Nairobi. Het project draait en is daarom genomineerd voor de finale van een prestigieuze design award in Denemarken.
De bamboelance biedt een uitkomst voor plattelandsbewoners, die vaak mijlenver verwijderd zijn van degelijke ziekenzorg. Handig aan het compacte ding is dat het gaat waar menig ziekenwagen in Afrika het laat afweten.

De Bamboelance is een vondst van de Canadese organisatie Design for Development en werd genomineerd voor de Deense designwedstrijd Index Award 2009.

De in 2007 bedachte ziekenwagen wordt intussen geproduceerd door twee lokale organisaties in  Nairobi. De eerste leert hiv-weduwen zelfstandig te worden door ze een vak -in dit geval ambulances produceren- te leren. De tweede groep "bamboelanciers" bestaat uit jongeren uit sloppenwijken.

Het voertuig wordt voortgetrokken door mens, dier of kan aan een fiets bevestigd worden. De bamboelance schept werkgelegenheid, verbruikt geen brandstof én helpt mensen in nood. Als dat geen drie vliegen in één klap zijn.

De winnaar van de Index Award wordt eind augustus bekendgemaakt.

lees ook