130 miljoen kredietkaarten gekraakt in VS

In de Verenigde Staten worden drie mannen verdacht van de grootste internetdiefstal in de Amerikaanse geschiedenis. Een Amerikaan en twee Russen zouden de nummers van 130 miljoen krediet- en betaalkaarten gekraakt hebben.
De hoofdverdachte is Alberto Gonzalez, een 28-jarige Amerikaan die in Florida woont. Samen met twee Russen zou hij de gegevens van 130 miljoen krediet- en betaalkaarten hebben gekraakt.

De drie mannen slaagden er via een ingewikkelde procedure in om met hun computer de servers van supermarkten en een kredietkaartenbedrijf aan te vallen. De gehackte servers stonden onder meer in Californië en Illinois in de VS en in Letland, Nederland en Oekraïne.

Levenslang

Gonzalez en zijn kompanen zouden in oktober 2006 met het hacken van computers begonnen zijn. Volgens de Amerikaanse speurders is Gonzalez ook niet aan zijn proefstuk toe. Hij zit al in de cel in afwachting van een ander proces, ook al voor het kraken van kredietkaarten. Toen ging het om 40 miljoen kaarten.

Gonzalez was eerder ook in dienst van de Amerikaanse geheime dienst, ironisch genoeg in de strijd tegen hackers. Maar de man lekte toen informatie en waarschuwde minstens één crimineel dat hij gezocht werd. Met alle aanklachten samen hangt Gonzalez een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De twee Russen zijn spoorloos.