"Meisjes" van 70 samen in een bandje

Zij voelt zich naar eigen zeggen nog altijd 17, maar in feite is 70 dichter bij de waarheid. Zij, dat is Claire (rol van Marilou Mermans), het hoofdpersonage van de dramatische komedie "Meisjes" van de Vlaamse regisseur Geoffrey Enthoven, die eerder onder meer "Les enfants de l’amour" en "Vidange perdue" draaide. Maar "Meisjes" is ook de nieuwe productie van Jean-Claude van Rijckeghem, die vorig jaar als producent én scenarist een hit scoorde met "Aanrijding in Moscou". Voor het scenario van "Meisjes" werkte hij samen met filmjournalist Chris Craps, met wie hij eerder onder meer de jeugdfilms "De bal" en "Science fiction" schreef.
"Meisjes" is uiteraard een ironische titel, want de leeftijd van de 3 vrouwelijke hoofdpersonages Claire, Magda en Lutgard schommelt rond de 70. Ooit hebben zij, toen ze nog echt meisjes waren, samen op het podium gestaan als zangeressen. "Sisters of love" was toen hun artiestennaam.
Ze hebben aan die periode de beste herinneringen bewaard, maar het leven heeft hen naderhand zo’n beetje uit elkaar gedreven. Het lot brengt hen opnieuw samen bij een begrafenis en zo rijpt langzaam - bij de een al sneller dan bij de andere - het verlangen om nog eens samen op het podium te staan. Een comeback zowaar!

Vooral Claire stuurt aan op zo’n reünie. Zij heeft 2 zonen, de even burgerlijke als betrouwbare Michel (rol van Lucas Van den Eynde) en de meer artistieke maar minder geslaagde Sid (rol van Jan Van Looveren). Beide broers zijn weliswaar geen koningskinderen, maar door de jaren heen is het water tussen hen wel erg diep geworden.

Moeder en zoon in een bandje

Sid heeft zijn dromen en ambities om het als R&B-muzikant te maken zo goed als helemaal opgeborgen, maar dan komt zijn bejaarde moeder plots met zijn gitaar aangezeuld.
Claire denkt zichzelf én haar zoon een dienst te bewijzen door hem te vragen om samen een bandje op te richten. Sid gelooft in eerste instantie zijn eigen oren niet, maar hij laat zich dan toch overhalen.

Maar wel op 1 voorwaarde: als zijn moeder en haar vriendinnen, de nogal stuurse en nuchtere Lutgard (rol van Lut Tomsin) en de even enthousiaste als flamboyante Magda (rol van Lea Couzin) opnieuw het podium op willen, dan moet het met "zijn" muziek zijn. Of zonder hem.

Verhaal over dromen en ouder worden

Zo samengevat lijkt "Meisjes" niet veel meer dan een variatie op het beproefde "Let’s-put-on-a-show"-genre, waarbij de personages eerst allerlei muzikale en andere obstakels moeten trotseren om dan uiteindelijk toch te triomferen.
Maar dit is niet zozeer een muziekfilm en nog minder een musical. Het is, in de woorden van scenarist-producent Van Rijckeghem, veeleer “een komedie over ernstige dingen, waarin muziek een belangrijke rol speelt”.

Die ernstige ondertoon impliceert ook dat de scenaristen hun best gedaan hebben om dit verhaal over (jeugd)dromen, familiebanden, ouder worden en omzien in verlangen én verwondering - “Het is allemaal zo snel voorbij gegaan” - niet op een voorspelbare of clichématige manier te laten eindigen.

De casting van de vrouwelijke hoofdpersonages weerspiegelt uitstekend hun uiteenlopende karakters en dito levensvisies. “Meisjes" is een film die niet zozeer festivalprijzen wil winnen, maar een zo groot mogelijk familiepubliek wil aanspreken. Dat zou, net als bij "Aanrijding in Moscou", wel eens kunnen lukken.

Jan Temmerman

Meisjes (Bel)

regie: Geoffrey Enthoven
met: Marilou Mermans, Jan Van Looveren, Lucas Van Den Eynde, Lut Tomsin, Lea Couzin
release: woensdag 19 augustus