De VRT blikt terug op de val van het communisme

1989 was het jaar van de revoluties in Oost- en Centraal-Europa. Het hele najaar lang blikt de VRT Nieuwsdienst terug op deze historische gebeurtenissen. Er was niet alleen de val van de Muur, maar ook talrijke revoluties.
Hongarije speelde een voortrekkersrol, door al in de lente van 1989 de prikkeldraad aan de grens met Oostenrijk door te knippen: het eerste gat in het beruchte IJzeren Gordijn. Oost-Duitsers maakten er tijdens de vakantieperiode gebruik van om naar het Westen te vluchten.

De massale exodus van Oost-Duitsers leidde uiteindelijk in november tot het opengooien van de grenzen tussen de DDR en de Duitse Bondrepubliek. Het zou snel afgelopen zijn met de communistische eenpartijstaat, en nog geen jaar later werd Duitsland weer eengemaakt.

Nog geen maand later was er een opstand in Tsjechoslovakije, aangevoerd door onder meer Vaclav Havel. De protestbeweging kreeg op vreedzame wijze het communistische regime op de knieën.

Heel anders was het in Roemenië, waar het bewind van Nicolae Ceausescu zich bleef vastklampen aan de macht. Toen ook daar het volk op straat kwam, schoten het leger en de geheime politie in actie: er vielen meer dan duizend doden.

VRT blikt terug

De VRT blikt ook nu weer crossmediaal terug op deze ingrijpende gebeurtenissen in de Europese geschiedenis.

Het Journaal brengt over elk van deze vier landen series met archiefmateriaal en getuigenissen, en met reportages over wat er in die twintig jaar veranderde. De eerste reeks start op 19 augustus, de dag van de eerste massale vlucht van Oost-Duitsers vanuit Hongarije naar het Westen. In november zijn er series over Duitsland, Tsjechië en Slovakije, en in december over Roemenië.

De radio volgt eenzelfde stramien: op de verjaardagen van de omwentelingen in het voormalige Oostblok worden in het nieuws en de duidingsmagazines gesprekken uitgezonden met mensen die het in 1989 hebben meegemaakt, en krijgen we verhalen over de gevolgen van de revoluties.

Onze website brengt ten slotte met uitgebreid archiefmateriaal (in beeld en klank), tal van achtergrondstukken en tal van persoonlijke verhalen van de VRT-journalisten die de “revolutie” live hebben ervaren.