Lizin rijdt tegen auto van haar opvolgster

Ex-burgemeester Anne-Marie Lizin van Hoei is vanmiddag opzettelijk tegen de auto van haar opvolgster Micheline Toussaint (PS) gereden.
Anne-Marie Lizin zette haar auto op een plaats achter het stadhuis van Hoei die voorbehouden is. Toen Micheline Toussaint er aankwam, parkeerde ze achter de wagen van haar voorgangster. Ze vroeg de politie haar te verwittigen wanneer Lizin terugkwam. De nieuwe burgemeester wou haar voorganger erop wijzen dat ze haar auto niet meer op die plaats mocht zetten.
De politie verwittigde Toussaint bij de terugkeer van Lizin, maar toen die daar aankwam, stond haar auto "vier of vijf meter" van de plek waar ze hem had achtergelaten. Lizin was al weg. "Ik heb enkel gevolg gegeven aan het verzoek van de commissaris deze plaats te verlaten", antwoordde Lizin toen ze over de zaak werd ondervraagd.

De feiten zijn gefilmd door een bewakingscamera. Lizin is herkenbaar op de beelden. Waarschijnlijk riskeert ze een celstraf van acht dagen tot drie jaar en/of een boete van 26 tot 500 euro voor de schade die ze heeft aangericht.

De strategie van de drie M's

Lizin moest eerder dit jaar opstappen als burgemeester van Hoei nadat ze persoonlijke uitgaven had gedaan met de kredietkaarten van een plaatselijk ziekenhuis.

De voormalige PS-politica is al sinds de jaren 70 actief in de politiek. Ze was onder meer Europees parlementslid, Kamerlid, senator en voorzitter van de Senaat. Ze werd begin dit jaar geschorst als lid van de PS.

Lizin kwam al eerder in het nieuws door haar  "ongewone" manier van handelen. Zo werd ze in de jaren 80 betrapt in Algerije bij een poging om drie kinderen uit Hoei, door hun vader ontvoerd naar zijn vaderland, terug te ontvoeren naar ons land met vervalste paspoorten. Als voorzitter van de Senaat en burgemeester schreef ze brieven naar magistraten ten voordele van mensen die ze kende.

De oppositie in Hoei had het eerder al over de strategie van de drie M's: mensonge, mépris en menace (leugen, misprijzen en bedreigingen).