Mogelijk derde lek over Fortisarrest

Er is mogelijk nog een ongeoorloofd contact geweest in de aanloop naar het Fortis-arrest. Een artikel daarover in De Morgen is ons bevestigd.
De zaak gaat over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas door de overheid. Groepen aandeelhouders wilden die tegenhouden en waren daarvoor naar het Brusselse hof van beroep getrokken.

Twee van de rechters wilden de verkoop laten plaatsvinden, maar rechter Christine Schurmans wilde de verkoop tegenhouden.

Nu blijkt dat ze ook met een derde persoon gepraat zou hebben over het nakende "negatieve" arrest voor de overheid.  Eerder werd ze al verdacht van twee ongeoorloofde contacten.

Informatie belandde bij advocaat van regering

Het Brusselse hof van beroep moest zich eind vorig jaar uitspreken over de verkoop van Fortis Bank.
De parlementaire onderzoekscommissie over Fortis had al ontdekt dat Schurmans met haar man over de zaak had gepraat. Die had zijn contacten aangesproken op de kabinetten van toenmalig premier Yves Leterme en minister van justitie Jo Vandeurzen.

Daarnaast zou Schurmans ook met een voorzitter van het Hof van Cassatie over de zaak gepraat hebben, en die informatie zou via via bij de advocaat van de regering beland zijn.

Schurmans belde opvallend vaak met ex-magistrate

Nu is er dus een derde lek. Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat Schurmans in die periode opvallend vaak telefoneerde met een goede vriendin, een gepensioneerd magistrate. Zij zou op haar beurt ook druk contact gehad hebben met de advocaat van de regering, Christian Van Buggenhout.

Of ze daarbij alleen over de gezondheidstoestand van rechter Schurmans hebben gesproken, is niet duidelijk. Van Buggenhout zelf, die vooral met voogdijminister Reynders te maken kreeg, weigerde te getuigen voor de parlementaire commissie vanwege zijn beroepsgeheim.