Oud-president Kim Dae-jung overleden

In Zuid-Korea is oud-president Kim Dae-jung overleden aan een hartaanval. Hij was 85. Kim raakte vooral bekend door zijn toenadering tot Noord-Korea. Daarvoor kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.
Kim begon zijn politieke carrière in 1961 toen hij verkozen werd in het parlement.  Enkele dagen later al werd het parlement ontbonden na een staatsgreep van generaal Park Chung-hee. In de loop van de volgende jaren werd Kim de leider van de dissidenten die zich tegen de militaire dictatuur verzetten.

In 1973 werd hij in een Japans hotel ontvoerd door de  Zuid-Koreaanse geheime dienst, maar weer vrijgelaten na een tussenkomst van de Verenigde Staten.  Hij overleefde verschillende moordaanslagen, bracht zes jaar door in de gevangenis en leefde tien jaar onder huisarrest. In 1980 werd hij ter dood veroordeeld, maar die straf werd omgezet in levenslang. In 1982 werd de straf opgeschort op voorwaarde dat hij in ballingschap ging naar de VS.
Na de val van de militaire dictatuur nam Kim verschillende keren deel aan de presidentsverkiezingen. Na twee mislukte pogingen werd hij in 1997 verkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar. Als president werkte hij aan de economische hervorming van het land, onder meer door de macht van de grote conglomeraten (chaebol) te verminderen.

Maar Kim zal vooral herinnerd worden voor zijn politiek van verzoening ten aanzien van Noord-Korea. Die mondde uit in een historische ontmoeting in 2000 met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il (foto). Voor die toenadering kreeg hij later dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede.