Paaseiland heeft buik vol van toeristen

Een groep Paaseilanders heeft zondag urenlang het vliegverkeer in hoofdstad Hanga Roa geblokkeerd. De eilandbewoners zeggen dat hun eiland overspoeld wordt door toeristen en eisen een limiet.
Jaarlijks bezoeken zo’n 50.000 vakantiegangers de afgelegen Chileense provincie. Het eiland ligt een slordige 3.500 kilometer van het Chileense vasteland en is daarmee een van ’s werelds meest geïsoleerde plekken.

De boze bewoners menen dat de overdosis toeristen en stijgende migratie een bedreiging vormen voor de natuurlijke rijkdommen van het eiland.

Paaseiland, dat slechts 163 vierkante kilometer groot is, liet de afgelopen jaren een sterke groei in populatie optekenen. In 1992 stond de teller nog op 2.900 inwoners. Tegen 2010 wordt het aantal inwoners op 5.000 geschat.

Wekelijks vertrekken er zeven vluchten vanuit de Chileense hoofdstad Santiago naar Paaseiland, een cijfer dat de bezorgde bewoners fel overdreven lijkt.

Chileens minister van Binnenlandse Zaken Patricio Rosendo is bereid tot een ontmoeting met de inwoners. “Paaseiland is een van Chili’s meest waardevolle schatten en moet gekoesterd worden”, zo zegt Rosendo. “Dat lukt inderdaad niet met zo'n onbegrensd aantal bezoekers.”

Paaseiland is vooral bekend om zijn uit vulkanisch gesteente gehouwen Maoi, of voorouderbeelden. (zie foto)