Tunesische vrouw in verwachting van twaalfling

Een Tunesische vrouw is in verwachting van maar liefst twaalf baby's. De vrouw werd zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling en zal nog deze maand bevallen. De kans is klein dat de twaalf baby's allemaal levend geboren zullen worden, maar als dat toch het geval zou zijn, is dat een record.
Nog nooit werd een twaalfling levend en gezond geboren. Het record van het aantal gezonde kinderen is op dit moment een achtling. In januari van dit jaar zette een vrouw in Californië acht gezonde kinderen op de wereld.

De voorbije dertig jaar was er al sprake van een negenling en een elfling, maar de negen kinderen overleefden de geboorte maar zes dagen. Van de elfling werden uiteindelijk maar twee baby's levend geboren.

Nu is een Tunesische vrouw dus in verwachting van twaalf baby's. De vrouw is zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling, nadat twee zwangerschappen op een miskraam uitliepen. De kans dat de twaalf baby's allemaal levend geboren zullen worden of het lang zullen overleven, is echter bijzonder klein.

"Fout van de arts"

Belgische specialisten twijfelen eraan dat de vrouw van de meerling negen maanden zwanger is geweest. "Onmogelijk", zegt Marleen Temmerman, gynaecologe in het UZ Gent, in Het Laatste Nieuws. "Bij meerlingen is de kans op vroeggeboorte erg groot. Een baarmoeder blijft niet eindeloos meegroeien."

Temmerman denkt dat de behandelende dokter misschien fout geteld heeft. Zo niet, dan heeft hij alleszins een fout gemaakt. "Waarschijnlijk is dit het gevolg van overstimulatie van de eierstokken", iets wat in ons land zorgvuldig opgevolgd wordt, waardoor de kans op een meerling bijzonder klein is.