Verkoop van Saab aan Koenigsegg bijna rond

Het consortium Koenigsegg Group heeft een akkoord bereikt met autobouwer General Motors over de verkoop van Saab aan de Zweedse groep. De financiering van de deal is wel nog niet helemaal rond.
Het consortium Koenigsegg Group wordt geleid door het Zweedse bedrijf Koenigsegg, een kleine sportwagenfabrikant die vorig jaar amper 20 luxewagens verkocht, maar die kosten dan ook zo'n 1 miljoen euro per stuk.
De groep heeft nu een akkoord met General Motors over de verkoop van alle GM-aandelen in Saab Automobile tegen eind dit jaar. Beide groepen GM en Koenigsegg kwamen ook overeen om gedurende een welbepaalde periode technologie en diensten te blijven uitwisselen.

Maar de financiering van de overname van Saab is nog niet helemaal afgerond. Volgens Koenigsegg-topman Augie Febela is 70 procent beschikbaar, maar zal het nog enkele maanden duren vooraleer het resterende geld kan worden opgehaald. Een deel van het geld, een lening van 600 miljoen dollar, moet komen van de Europese Investeringsbank.
De Zweedse regering blijft momenteel aan de zijlijn staan. Ze wil eerst een duidelijk beeld krijgen van de nieuwe eigenaar van Saab vooraleer belastinggeld ter beschikking te stellen, luidt het.

In februari vroeg Saab nog bescherming tegen zijn schuldeisers aan, nadat GM had bekendgemaakt dat het voor het einde van het jaar alle banden met het Zweedse autobedrijf wilde doorknippen. Daarmee kwam een einde aan bijna twintig jaar van samenwerking.