Vlaamse wapenexport flink gestegen in 2009

Ondanks de economische crisis blijkt de Vlaamse wapenexport het dit jaar erg goed te doen. De Vlaamse overheid heeft in de eerste zes maanden van het jaar uitvoervergunningen afgeleverd voor 175 miljoen euro aan militaire technologie en wapens.
Volgens De Tijd gaat het om het grootste bedrag sinds 2003, toen wapenexport een Vlaamse bevoegdheid werd.

De grote stijging komt vooral door twee vergunningen voor uitvoer naar de VS en naar Groot-Brittannië. Het gaat om contracten ter waarde van respectievelijk 40 en 46 miljoen euro. Irak is dan weer een opvallende nieuwkomer met een vergunning voor luchthavenverlichting ter waarde van zo'n 200.000 euro.

Twee vergunningen werden geweigerd door de Vlaamse overheid: een voor de uitvoer van beeldschermen en bijbehorende software aan Azerbeidzjan en een voor de levering van telecommateriaal aan Israël.
Er kwam wel een vergunning voor de uitvoer van wapens voor "ordehandhaving"  in Israël. De federale regering en de regionale overheden spraken om niet langer wapens naar Israël uit te voeren "die de militaire capaciteit van de strijdende  partijen " kunnen versterken.

De term "wapenuitvoer" is relatief. Zo is een van de grootste aanvragers voor wapenexportvergunningen Barco, dat onder meer beeldschermen voor militaire vliegtuigen (foto) en controlekamers maakt.