Vrees voor vele doden in Russische centrale

Een dag na het ongeval in een Russische waterkrachtcentrale is het dodenaantal opgelopen tot twaalf. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties bevestigd. Het dodental loopt wellicht nog op, want er is nog maar weinig hoop voor de tientallen vermiste arbeiders.
Tijdens herstellingswerken aan een Siberische centrale ontplofte een transformator, waardoor een enorme golf water de machinekamer binnenstroomde. Een muur en een deel van het dak stortte in. Heel wat werknemers werden verrast.

De beheerder van de centrale, Rushydro, schat de kans op overlevenden klein in. Cijfers over het aantal vermisten lopen uiteen, maar het zouden er volgens de beheerder 64 zijn.

Grote problemen met de energievoorziening zijn er voorlopig niet, omdat andere centrales extra stroom kunnen leveren. Wel zijn hier en daar in Siberië stroomstoringen gemeld.

Volgens een woordvoerder levert het ongeval geen gevaar op voor de stroomafwaarts gelegen dorpjes. De dam die het stuwmeer tegenhoudt, is immers niet beschadigd.