Bank geeft gegevens van rijke Amerikanen vrij

De Zwitserse bank UBS zal de namen en gegevens van 4.450 rijke Amerikaanse klanten vrijgeven voor de Amerikaanse fiscus. Het akkoord betekent het einde in een conflict tussen de bank en de Amerikaanse overheid dat al maanden aansleept.
Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse fiscus hebben de klanten in totaal 18 miljard dollar op rekeningen staan, waarvan een groot deel niet is aangegeven. UBS zal de klanten op de hoogte brengen. Tot eind september kunnen ze nu vrijwillig voor een commissie in de VS verschijnen en zo hoge boetes voor het ontduiken van belastinggeld vermijden. Oorspronkelijk had het Amerikaanse ministerie van Justitie de gegevens van 52.000 klanten gevraagd bij verschillende Zwitserse banken.

In februari moest UBS al 780 miljoen dollar betalen aan de Amerikaanse staat, nadat het had toegegeven rijke Amerikanen geholpen te hebben met belastinggeld via Zwitserse rekeningen. Maar toen gaf de bank maar een beperkt aantal gegevens vrij, waarop Amerikaanse autoriteiten UBS opnieuw voor de rechter sleepten. Door deze overeenkomst wordt de klacht voorlopig ingetrokken.

De reden waarom UBS zo lang getalmd heeft is het befaamde Zwitserse bankgeheim. De bank zat eigenlijk tussen twee vuren. Enerzijds dreigde het Amerikaanse wetten te overtreden door de gegevens niet vrij te geven, anderzijds mocht het bankgeheim niet gebroken worden, dat door de Zwitserse wetgever wordt beschermd. De Zwitserse regering liet in de voorbije maanden verstaan dat het een schending van het bankgeheim niet zou aanvaarden. Met dit compromis lijkt nu toch een laagje van het Zwitserse bankgeheim afgepeld te worden.