Dodental in Bagdad loopt op tot zeker 86

In een reeks bloedige aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Er zouden ook meer dan 500 gewonden zijn gevallen. Het is vandaag precies zes jaar geleden dat het VN-hoofdkwartier werd opgeblazen.
Het gaat om een van de zwaarste aanslagen in Bagdad sinds Amerikaanse soldaten zich eind juni terugtrokken uit het Iraakse straatbeeld. Een voertuig -waarschijnlijk een vrachtwagen vol explosieven- ontplofte niet ver van het ministerie van Buitenlandse Zaken en liet zo een gigantische krater van 3 meter diep achter. Verschillende mensen kwamen vast te zitten in een vlammenzee toen een muur van het ministerie instortte door de krachtige explosie.
Nadien volgde nog een krachtige explosie en werden volgens getuigen verschillende mortieren afgevuurd in andere delen van de stad. De laatste jaren is de veiligheid in Irak verbeterd, maar sinds de Amerikaanse terugtrekking eind juni zijn er opnieuw meer zelfmoordaanslagen. Deze aanslag is wel de eerste grote aanslag op een sterk beveiligd deel van Bagdad, dicht bij de zogenoemde Groene Zone, waar veel regeringsgebouwen zijn gevestigd.

Momenteel zijn al 86 doden geteld, maar dat aantal kan nog oplopen. Volgens het persagentschap AFP zijn er minstens 95 mensen om het leven gekomen. Er zouden ook meer dan 500 gewonden zijn gevallen. De autoriteiten besloten ook om twee bruggen over de Tigris tijdelijk af te sluiten.

Voorlopig heeft niemand de aanslagen opgeëist. Precies zes jaar geleden werd het VN-hoofdkwartier in Badgad opgeblazen. Daarbij kwam ook het hoofd van de VN-missie om het leven, de gerespecteerde Sergio Vieira de Mello.