Een graadje erger dan gebuisd

Een Canadese universiteit heeft een nieuwe graad ingevoerd die nog lager is dan een buis. Bedoeling is om het vals spelen via het internet te ontmoedigen. Want wie een FD krijgt, draagt het voor een tijdje mee...
In de Amerikaanse en Canadese scholen werkt men niet zozeer met punten of procenten zoals bij ons, maar met letters. A is het hoogste resultaat gevolgd door B, C, D, E en tot slot F, wat voor "failed" of gebuisd staat. Maar de Simon Fraser Universiteit uit de Canadese provincie British Columbia heeft een nog lagere graad ingevoerd: "FD", wat zoveel als "failed with dishonesty" staat of "oneervol gebuisd".

Bedoeling is om het misbruik van het internet tijdens examens tegen te gaan. Steeds meer studenten gebruiken het wereldwijde web of technologische snufjes om met vrucht een examen af te leggen. Dat komt neer op spieken, waardoor hij of zij meteen gebuisd is. Maar de raad van bestuur van de universiteit wil met de nieuwe graad duidelijk maken dat een dergelijke manier van vals spelen absoluut niet door de beugel kan.

Wie een FD krijgt, ziet de graad meteen ook twee jaar op zijn officieel puntenlijstje verschijnen. "Het is dus erger dan een buis, het is een buis om een bepaalde reden dat publiekelijk zichtbaar zal gemaakt worden, ook voor potentiële werkgevers", zegt Rob Gordon van de universiteit. Sommige studenten vinden dat een te zwaar stigma. Anderen zijn dan weer blij dat hun valsspelende medestudenten niet zomaar de dans ontspringen.

lees ook