Eerste opening IJzeren Gordijn herdacht

Aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk is het begin van de massale uittocht van Oost-Duitse vluchtelingen herdacht, vandaag precies 20 jaar geleden.
De Hongaarse oppositie organiseerde toen een picknick op de grens, en gedurende enkele uren ging het  IJzeren Gordijn tussen Hongarije en Oostenrijk open. Enkele honderden Oost-Duitsers maakten daarvan gebruik  om naar het Westen te vluchten.
Het feest op de grens is onder meer bijgewoond door de Duitse kanselier Merkel, zelf een Oost-Duitse, en de Hongaarse president Laszelo Solyom. Merkel onthulde bij de feestelijkheden een monument. Ook de commandant van de Hongaarse grenswachters, die de Oost-Duitsers doorliet, en een van de organisatoren van de picknick, Laszlo Nagy, wonen de festiviteiten bij, evenals enkele van de Duitsers die toen de overtocht maakten.