Geweld in Kaboel blijft voortduren

De Afghaanse hoofdstad Kaboel is opnieuw opgeschrikt door geweld. Drie aanvallers werden gedood in een gebouw niet ver van het presidentieel paleis. Morgen zijn er belangrijke verkiezingen in het land.
Veiligheidstroepen belegerden een gebouw van de Pashtany-bank, die eerder op de dag werd bestormd door drie gewapende mannen. Na een intens vuurgevecht werden de drie lijken van de drie mannen weggesleept voor de ogen van de camera's. Gisteren kwamen bij een bomaanslag twintig mensen om het leven in Kaboel. Vandaag alleen al zijn in het zuiden en in het oosten van het land 21 mensen om het leven gekomen bij diverse vuurgevechten en explosies.
In de weken voor de verkiezingen is het geweld in Afghanistan opmerkelijk toegenomen. De opstandige taliban heeft de meeste van de aanslagen opgeëist in een poging om elke vorm van democratisch proces in het land te verhinderen. Zo'n 200.000 Afghaanse veiligheidstroepen en 100.000 buitenlandse soldaten zijn in hoge staat van paraatheid gebracht om eventuele aanslagen te voorkomen. Verwacht wordt dat de opstandelingen morgen op de dag van de verkiezingen nog meer aanslagen zullen proberen te plegen.

Overheid vraagt mediastilte

De Afghaanse overheid heeft intussen de media opgeroepen om morgen niet te berichten over geweld tijdens de stembusslag. Autoriteiten vrezen dat veel kiezers thuis zullen blijven als ze berichten horen over geweld. De Afghaanse journalisten zullen niet ingaan op het verzoek. "We zullen dit bevel niet volgen, we zullen doorgaan met onze normale berichtgeving en uitzenden van het nieuws", zei Rahimullah Samander van de Afghaanse journalistenvereniging die vreest voor een inperking van de persvrijheid.

Het is duidelijk dat de zenuwen gespannen staan voor de verkiezingen. Vooral naar de verkiezing van een nieuwe president wordt uitgekeken. De westersgezinde Hamid Karzai is al acht jaar aan de macht, sinds de verdrijving van de taliban in 2001. Hij neemt het op tegen meer dan 40 kandidaten, onder wie zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah die als enige kans maakt om Karzai te verslaan.