Het is officieel de warmste dag van het jaar

Het is officieel de warmste dag van het jaar. Vandaag werd in Ukkel 31,8 graden, in Koksijde 32,4 graden, en in Kleine Brogel was het 32,8 graden. Met dergelijke temperaturen is het bakken en braden geblazen. Recreatiedomeinen en ijsverkopers wrijven zich in de handen, maar niet voor iedereen is de hitte goed nieuws.
Met die temperaturen is het record van 2 juli gebroken. Maar waarschijnlijk wordt het morgen nog warmer, zegt VRT-weerman Frank De Boosere. 's Avonds worden er dan wel onweders verwacht.

Temperaturen van 30 graden en meer zijn tijdens de zomermaanden niet zo uitzonderlijk, maar wel opvallend is dat de warmste dagen zo laat in de zomer vallen, volgens de weerman.

'Meestal valt de zomerpiek in de tweede helft van juli, nu is dat dus de tweede helft van augustus", klinkt het. "Overal het algemeen kunnen we al zeggen dat het een warme, maar droge zomer is."

Wie van die warme en droge zomerdagen profiteert, zijn alvast de recreatiedomeinen. Vooral de domeinen met zwemvijvers zijn in trek. De tropische dagen van vandaag en morgen zullen ongetwijfeld topdagen worden.

Het Zilvermeer in Mol mikt elke zomer op 120.000 bezoekers. Deze zomer staat de teller al op 110.000. Ook onder meer De Nekker in Mechelen en De Ster in Sint-Niklaas lokken veel volk.

Veel geduld in de file

Als de zon schijnt, trekken veel mensen naar zee, en dat is vandaag niet anders. Maar de kustgangers moesten wel erg veel geduld koesteren als ze met de auto naar zee rijden.

Op de E40 stond vanmiddag een reusachtige accordeonfile vanaf Sterrebeek, gevolgd door de volledige Brusselse buitenring, en dan op de E40 tot en met Aalter. Tussen Affligem en Aalst is er bovendien een extra "flessenhals" door werkzaamheden. Het verkeer moet er over drie versmalde rijstroken.
Ook vanuit de Kempen op de E34 richting Knokke en op de N8 Ieper-Veurne richting westkust was het bijzonder druk, volgens het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook wie met de trein naar zee gaat, zal gemerkt hebben dat hij niet alleen is. Alle treinen naar zee zitten goed vol, meldt de NMBS. In de zomer rijden op weekdagen 63 extra treinen naar de kust, bovenop het standaardaanbod van 213. Om de toevloed van toeristen naar de kust de baas te kunnen, heeft de NMBS vandaag uitzonderlijk nog vier extra treinen ingezet.

Concrete cijfers over het aantal vervoerde reizigers zijn niet voorhanden, maar woordvoerder Frieke Neyrinck van de NMBS spreekt wel van een "opvallende toevloed aan reizigers".
Ook vanavond zal de NMBS uitzonderlijk extra treinen inzetten om de toeristen vlot terug naar huis te brengen.

Ozondrempel niet overschreden

Vandaag was er gewaarschuwd dat de ozondrempel hier en daar overschreden zou kunnen worden, maar dat is nergens gebeurd. De hoogste waarden werden opgetekend in Sint-Agatha-Berchem, 153 microgram per kubieke meter lucht, de waarschuwingsdrempel ligt op 180 microgram per kubieke meter.

Morgen is het risico op overschrijdingen van de waarschuwingsdrempel volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu IRCEL groter. Morgenavond zou het onweren en dan zou de luchtkwaliteit geleidelijk aan opnieuw verbeteren.