Klachten tegen "Mohammed-cartoons" geseponeerd

In Nederland zijn de aanklachten tegen de Deense cartoons geseponeerd. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de cartoons niet beledigend zijn voor moslims. Ze zetten evenmin aan tot discriminatie, haat of geweld, werd geoordeeld.
De Mohammed-cartoons verschenen in 2006 in een Deense krant en veroorzaakten veel ophef. Wereldwijd waren moslims beledigd. De heisa ging zelfs zo ver dat een aantal landen in het Midden-Oosten een handelsboycot tegen Denemarken op poten zetten. In Syrië en Libanon werden Deense ambassades in brand gestoken. Na een verijdelde aanslag op tekenaar Kurt Westergaard (74), publiceerden alle Deense kranten de spotprent als symbool voor vrijheid van meningsuiting.

In Nederland uitte het ongenoegen zich onder andere in aangiften tegen extreemrechts politicus Geert Wilders, die de cartoons op zijn website zette en tegen NOVA, die ze in een tv-uitzending stopte. Die aanklachten werden nu geschrapt.