Koning zal met Portugees toestel vliegen

Defensie gaat een vliegtuig leasen van de Portugese vliegtuigmaatschappij Hi Fly. De Portugese maatschappij heeft het contract nu definitief binnengehaald. Dat betekent dat koning Albert zich bij officiële reizen zal verplaatsen met een Portugees toestel.
Concurrenten konden tot gisteren beroep aantekenen, maar dat is niet gebeurd. Er kan nog altijd beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Maar dat kan niet leiden tot schorsing, alleen tot annulering wanneer de zaak ten gronde is behandeld.

De Airbus A330 moet over twee maanden vliegklaar zijn. Die tijd is nodig om de Belgische bemanning te laten omschakelen.

Toen de keuze voor Hi Fly bekend werd, kwam veel kritiek van andere kandidaten. Die vonden het niet kunnen dat onder meer de koninklijke familie zich officieel zal verplaatsen met een buitenlands vliegtuig.