Leterme stuurt experts naar Guantanamo

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) stuurt enkele experts naar het Amerikaanse gevangeniskamp Guantanamo op Cuba. Zij moeten de komst naar ons land van een voormalige gevangene uit het kamp voorbereiden.
Dat ons land een of meer gevangenen uit het kamp zou opnemen was enkele maanden geleden door de regering beloofd aan president Obama. Eerst was er sprake van de komst van twee gevangenen, maar op verzoek van de Verenigde Staten is dat herleid tot 1.

De experts moeten nu ter plaatse een onderzoek instellen en de betrokken persoon ontmoeten. Het gaat om een voormalige gevangene van Guantanamo "die niet in aanmerking komt voor gerechtelijke vervolging op basis van de nu bekende feiten in zijn dossier".

Op basis van de bevindingen van de delegatie zal de regering beslissen de betrokken persoon al dan niet op te nemen en zal ze de precieze voorwaarden bepalen tegen welke hij mogelijk in België  kan verblijven.