Morakot eist politieke tol op Taiwan

Op Taiwan hebben de minister van Defensie en een hoge kabinetsmedewerker van de premier hun ontslag ingediend. Ze nemen daarmee de politieke verantwoordelijkheid op zich voor het gebrekkige overheidsoptreden na de doortocht van de tyfoon Morakot.
Het ministerie van Defensie had de eerste dagen na de ramp buitenlandse reddingsteams en hulp voor de opvang van de slachtoffers afgewezen. Die beslissing werd later tenietgedaan door president Ma Ying-jeou.
De minister kreeg ook kritiek op het verkeerd inschatten van de gevolgen van Morakot en het langzame optreden van het leger. Ook president Ma wordt verweten dat hij een gebrek aan leiderschap heeft laten zien. Ma heeft zich openlijk verontschuldigd voor het lakse overheidsoptreden. Hij kondigde ook aan dat de festiviteiten voor de viering van de nationale feestdag op 10 oktober zijn afgelast.

Morakot is de ergste tyfoon in 50 jaar die Taiwan treft.  Een week na de doortocht ervan zijn er 136 doden geteld, maar dat cijfer zou nog tot 500 kunnen oplopen. Modderstromen hebben hele dorpen van de kaart geveegd. Er is voor 2 miljard dollar schade. Er wordt verwacht dat het een half jaar zal duren vooraleer de vernielde wegen en bruggen heropgebouwd zijn.