nr. 7. De Wevers arm is "één en al charcuterie"

De N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een pechvakantie achter de rug in de Franse Alpen. Zijn bergwandeling liep in het honderd en hij raakte nadien gewond tijdens het rodelen.

"We wilden met de kinderen een bergwandeling maken, maar om niet te veel te moeten klimmen zouden we met de zetellift naar boven gaan en vier kilometer verder weer met de lift naar beneden gaan", zegt De Wever in Het Laatste Nieuws.

"Toen we bijna aan de andere lift waren, kwam ons een rookpluim tegemoet: de lift stond in brand en we moesten te voet omlaag. Drie uur had men ons gezegd, maar het werden er vijf en een half. Ziet u mij al zweten met één kind op de rug en één aan elke hand, afdalend van een veel te steile helling? Bij momenten kroop ik daar op handen en voeten."

"Ik zei nog tegen mijn vrouw: morgen geen wandeling, laten we wat gaan rodelen (een bobslee-afdaling met een klein sleetje, red.). In Duitsland of Oostenrijk staat je slee op rails en kan er niets gebeuren. In Frankrijk ging het om plastic sleetjes die door een halfopen betonnen koker naar beneden gleden."

"Ik zat erop met mijn jongste zoon toen we de controle verloren. In een paniekreflex heb ik geprobeerd om met de blote hand die slee tot stilstand te brengen. Tientallen meters heb ik met mijn arm over dat beton geschroeid. Ik heb geschreeuwd van de pijn. Na het rodelen kwam dus alsnog het jodelen."

"Ik ben geschaafd als een renner die na een val in de massaspurt tien meter over het asfalt schuurt. Van mijn elleboog tot mijn oksel is het pure charcuterie: één open vleesvlakte."

lees ook