Seattle wil niet betalen voor een zakje

In de Amerikaanse stad Seattle hebben de inwoners in een referendum het voorstel verworpen om een toeslag van 20 dollarcent (0,14 eurocent) te betalen voor een winkelzakje van plastic of papier. De plastic-industrie had het referendum afgedwongen.
Seattle had als eerste Amerikaanse stad de toeslag op winkelzakjes goedgekeurd. De maatregel zou vanaf januari moeten ingaan en vervuiling en verspilling tegengaan.

Maar de plastic-industrie zag het "remgeld" niet zitten en startte een agressieve lobby-campagne. Ze slaagde erin om in Seattle een referendum af te dwingen en spaarde kosten noch moeite om de inwoners over de streep te trekken. In de campagne gaf ze 15 keer meer uit dan de voorstanders van de toeslag.

En dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen, want volgens de eerste voorlopige resultaten van het referendum lijken de tegenstanders het te zullen halen. Met de helft van de stemmen geteld halen ze 58 procent van de stemmen, de voorstanders stranden op 42 procent.

"Ik ben niet bepaald optimistich over het resultaat" zegt Rob Gala, woordvoerder van de Seattle Green Bag-campagne, die ijverde voor een toeslag. "Maar deze campagne gaat om veel meer dan een stem van de kiezer.  Ze wil het bewustzijn van de kiezers verhogen, en daar zijn we in geslaagd."

Seattle is een van de "groenste" steden in de Verenigde Staten.