Ziekenhuizen schelden schulden kwijt

Een gemiddeld Vlaams ziekenhuis scheldt per jaar ongeveer 170.000 euro kwijt aan patiënten met betalingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête van Zorgnet Vlaanderen, de koepel van christelijke ziekenhuizen, bij meer dan 30 ziekenhuizen.
Het gaat om nooit betaalde facturen die de ziekenhuizen voor eigen rekening nemen. De onbetaalde facturen maken anderhalf procent uit van het totale jaarbedrag dat patiënten moeten betalen.

De ziekenhuizen proberen patiënten met sociale en financiële problemen te helpen. Zo zijn er ziekenhuizen die geen voorschotten vragen, kunnen in alle ziekenhuizen de patiënten terecht bij een sociale dienst met vragen over de betaling van hun factuur en bieden bijna alle ziekenhuizen de mogelijkheid om facturen gespreid te betalen.

De ziekenhuizen vragen wel dat de overheid ervoor zorgt dat er minder facturen zijn die niet betaald kunnen worden. Ze kan dat doen door nieuwe medicijnen en technieken sneller terug te betalen dan vandaag het geval is.