"CIA huurde Blackwater in bij geheim programma"

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de beruchte privé-firma Blackwater ingehuurd om mee te werken aan het opsporen en elimineren van militanten van het terreurnetwerk Al Qaeda. Dat schrijft de krant The New York Times, die praatte met verschillende verantwoordelijken van de overheid.
Blackwater zou de CIA hebben geholpen bij het plannen en bij opleidings- en bewakingsopdrachten. Nochtans had de firma daarvoor geen officieel contract met de CIA; wel is er sprake van "afzonderlijke overeenkomsten" met toplui van Blackwater.

Of Blackwater ook actief betrokken was bij het actief opsporen en doden van Al-Qaedamilitanten, is niet duidelijk. Hoe dan ook onderzoekt het Amerikaanse Congres of het geheime CIA-programma - naar verluidt een initiatief van voormalig vicepresident Dick Cheney - niet strijdig is met de wet.

Leo Panetta, de nieuwe baas van de CIA die benoemd is door president Barack Obama, zou pas sinds juni op de hoogte zijn van het programma.

"Schietgraag"

Blackwater werd vanaf 2003 ingehuurd door het Amerikaanse leger om Amerikaans overheidspersoneel in Irak te beschermen. De Iraakse overheid heeft de licentie van de firma echter niet hernieuwd.

Dat laatste heeft alles te maken met een incident in 2007 in Bagdad, waarbij 14 burgers werden gedood en 18 anderen gewond raakten. Vijf agenten van Blackwater bewaakten een diplomatiek konvooi en schoten naar eigen zeggen uit zelfverdediging, maar dat wordt betwist door verwanten van de slachtoffers. Bij de slachtoffers waren trouwens ook kinderen.

Blackwater geniet overigens de reputatie van "schietgraag" te zijn en heeft zijn naam inmiddels veranderd in Xe.