"Leuk" is niet "plezant"... of wel?

"Laat ons het in Vlaanderen plezant houden, en in Nederland leuk." Fons Wuyts uit Beerse heeft een vereniging opgericht die ervoor ijvert om het woordje "plezant" aanvaard te krijgen als Algemeen Nederlands.
Wuyts, een gepensioneerde commercieel directeur, ergerde zich al een tijdje aan het feit dat zijn kleinkinderen altijd "leuk" zeggen in plaats van "plezant". Het viel hem ook op dat hij op de VRT nauwelijks het woordje "plezant" hoort.
De man vindt dat bijzonder jammer en heeft een vereniging opgestart om Vlamingen aan te sporen om "leuk" in te ruilen voor "plezant". Meer nog: hij wil het woord ook officieel aanvaard zien als Algemeen Nederlands.

"Als "plezant" Vlaams dialect is, is "leuk" Hollands dialect", zegt  Wuyts in Het Laatste Nieuws. "Als het ene Algemeen Nederlands is, moet het andere dat ook zijn. Dus ga ik met mijn plezant-club de druk op de taalcommissie opvoeren."

"Spreektaal, geen standaardtaal"

"Plezant wordt gelabeld als spreektaal, geen standaardtaal", reageert Ruud Hendrickx, VRT-taalraadsman en Vlaams hoofdredacteur van de Grote Van Dale. "Dat betekent dat het wel gebruikt wordt in spreektaal, maar niet in een meer zakelijke, neutrale context."
"Je moet je termen goed definiëren: wat wordt bedoeld met standaardtaal? Onder taaladviseurs wordt standaardtaal gedefinieerd als woorden die gebruikt worden in een zakelijkere taal, in het publieke domein. "Plezant" hoort daar niet bij, in gewone teksten vind je het niet."

"Taaladviseurs en woordenboeken zeggen ook helemaal niet dat er iets mis is met "plezant". Het hoort alleen in een bepaalde context thuis, zoals informeel gesproken Nederlands, of denk maar aan "Kampioen zijn is plezant" van FC De Kampioenen. In het journaal zal je het niet zo gauw horen."

Hendrickx acht de kans dat "plezant" Algemeen Nederlands wordt, zo goed als onbestaande. "Algemeen Nederlands is een woord dat in het héle Nederlandse taalgebied wordt gebruikt. In Nederland wordt "plezant" amper gebruikt. "Plezant" is sowieso al Belgisch Nederlands, en dan nog vooral gesproken."

Meest gelezen