Bemanning spookschip aangekomen in Moskou

De Russische bemanning en de verdachte gijzelnemers van de Arctic Sea zijn in de Russische hoofdstad Moskou aangekomen. Het cargoschip, dat wekenlang vermist was, werd maandag teruggevonden bij de Kaapverdische eilanden.
Maandag werd het schip gevonden voor de Kaapverdische eilanden
Elf bemanningsleden en acht verdachte gijzelnemers werden door het Russische leger naar een militair vliegveld gevlogen, niet ver van Moskou. De verdachten werden nadien naar een zwaar bewaakte gevangenis overgebracht. Daarvoor werden ze ondervraagd op een schip van de Russische marine. Het schip zelf zal nu naar Novorossiïsk gebracht worden, een haven in de Zwarte Zee.
Vier andere bemanningsleden, onder wie de kapitein, blijven op het schip. De Arctic Sea werd voor het laatst gezien op 30 juli, niet ver van de Bretoense kust. Een paar dagen daarvoor zouden gewapende mannen aan boord zijn gegaan, niet ver van de Zweedse kust. Een internationale zoekactie werd opgezet, maar al snel werd er gespeculeerd over de ware toedracht rond het schip. Officieel had het schip een lading hout aan boord en was het op weg naar Algerije.

Mysterie blijft

Eerst werd gedacht aan piraterij, maar dat komt zelden voor in de Europa. Het zou dan trouwens om de eerste vorm van piraterij in Zweedse wateren gaan sinds de zeventiende eeuw. Ook de lading van hout lijkt niet meteen het favoriete doelwit van overvallers. Het maakte het mysterie rond het schip er niet minder op. Sommige denken aan een afrekening in een crimineel milieu, smokkelen of zelfs het vervoeren van illegaal nucleair materiaal.

Volgens de Russische autoriteiten werd de bemanning dagenlang gegijzeld en dreigden de gijzelnemers het schip op te blazen indien er geen losgeld werd betaald. Sowieso worden ook de bemanningsleden ondervraagd of ze iets met de kaping te maken hebben. Maar de overheid in Moskou blijft karig met informatie, zodat er vragen blijven. Waarom werd bijvoorbeeld een van de grootste vliegtuigen die de Russische luchtmacht heeft, gebruikt om de bemanning naar Moskou te vliegen, begeleid door nog eens twee aparte vliegtuigen?